Οδηγός Πόλης

Κομοτηνή

Η Κομοτηνή, μια από τις μεγαλύτερες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας είναι πρωτεύουσα της Ελληνικής Θράκης. Κτισμένη στο κέντρο μιας καταπράσινης πεδιάδας που περιβάλλεται από τη δασωμένη οροσειρά της Ροδόπης και τις ακτές του Αιγαίου Πελάγους, είναι το διοικητικό, οικονομικό, συγκοινωνιακό και πνευματικό- πολιτιστικό κέντρο της Ελληνικής Θράκης.

Η ιστορία της αρχίζει στα πρώτα χρόνια του Βυζαντίου, όταν ήταν ένας μικρός οχυρωμένος ταξιδιωτικός σταθμός με λίγους κατοίκους πάνω στην Εγνατία οδό. Εξελίχθηκε σε πόλη τον 13ο αιώνα όταν, μετά την καταστροφή από τον τσάρο των Βουλγάρων Καλογιάννη (ή Σκυλογιάννη) της γειτονικής Μαξιμιανούπολης, ο πληθυσμός της τελευταίας κατέφυγε κι εγκαταστάθηκε αναλυτικότερα σε ένα μικρό φρούριο πάνω στην Εγνατία. Πρόκειται για τα Κομοτηνά του Νικηφόρου Γρηγορά ή τα Κουμουτζηνά του Ιωάννη Κατακουζηνού τη σημερινή μας δηλαδή Κομοτηνή. Η βυζαντινή πολίχνη με τον καιρό απέκτησε σπουδαιότητα. Σ’αυτήν στρατοπέδευσε ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος ο Γ΄ για να αποκρούσει τον ηγεμόνα της Σμύρνης Ομούρ ενώ η πόλη αργότερα έγινε θέατρο του εμφυλίου σπαραγμού Καντακουζηνών-Παλαιολόγων και υπέκυψε το 1363 στην πολιορκία του ελληνικής καταγωγής χριστιανού εξωμότη Γαζή Εβρενός. Έτσι η Κομοτηνή έζησε υπό Οθωμανική κατοχή για πεντέμισι αιώνες περίπου μέχρι το 1920. Στις 14 Μαϊου του 1920 ο αντιστράτηγος Ζυμβρακάκης και οι άνδρες του, υλοποιώντας μια διπλωματική νίκη των Χαρίσιου Βαμβακά και του Ελευθερίου Βενιζέλου, την ελευθέρωσαν και την ένωσαν με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Από το 1922 ως το 1924 ήρθαν κι εγκαταστάθηκαν στην πόλη Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Ανατολική και Βόρεια Θράκη, ενώ την τελευταία εικοσαετία εδώ βρήκαν μια καινούργια πατρίδα χιλιάδες ξεριζωμένοι ελληνοπόντιοι. Έτσι ο πληθυσμός της αυξήθηκε και ενδυναμώθηκε. Σήμερα η Κομοτηνή έχει πληθυσμό 40.000 κατοίκων όπου συμβιώνουν ειρηνικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι.

Είναι αξιόλογο εμπορικό κέντρο που συγκεντρώνει την πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής. Διαθέτει, επίσης, αξιόλογες βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες. Είναι έδρα του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Πανεπιστημίου Θράκης και παράλληλα φιλοξενεί τη Νομική Σχολή, το Τμήμα Φυσικής Αγωγής, Ιστορίας και Εθνολογίας, Ελληνικής Φιλολογίας, Κοινωνικής Διοίκησης, Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης και το Τμήμα Παραευξεινίων Γλωσσών. Στην Κομοτηνή επίσης εδρεύει η Σχολή Υπαξιωματικών της Αστυνομίας και η Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σε πείσμα του χρόνου η πόλη διατηρεί ακόμη και σήμερα απόκρυφες γωνιές-μνήμες παρωχημένων εποχών όπως αρχοντικά, πλακόστρωτα σοκάκια και υπαίθριες βρύσες. Η Τσανάκλειος, το νεοκλασικό κτίριο της Λέσχης Κομοτηναίων, το Δικαστικό Μέγαρο, τα αρχοντικά του Στάλιου, του Μαλλιόπουλου και του Πείδη είναι μερικοί μόνο από τους πολλούς αδιάψευστους μάρτυρες της αρχοντιάς της πόλης. Η περιοχή του ρολογιού, τα βυζαντινά μνημεία, οι εκκλησιές της Ορθοδοξίας, τα μουσουλμανικά τεμένη, η αγορά με τα μικρομάγαζα, τα ταχινοποιεία και τα τενεκετζίδικα αποτελούν πρόκληση για περιπλανήσεις με πρωτόγνωρες εμπειρίες.